Alle collecties
Informatie over onze nazorg en het opzeggen van de huur
Je huurt samen een woning en 1 van jullie wil de woning verlaten, of je wilt een kandidaat voordragen
Je huurt samen een woning en 1 van jullie wil de woning verlaten, of je wilt een kandidaat voordragen

#opzeggen #huurrecht #woningdelers #voorgedragen kandidaat

Verhuurtbeter.nl avatar
Geschreven door Verhuurtbeter.nl
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De stappen als 1 van de 2 huurders de woning wil verlaten.

je wilt alleen in de woning blijven wonen
De persoon die in het huis wil blijven wonen, kan de verhuurder vragen om het huis alleen te huren. De verhuurder kijkt dan of je de huur zelf kunt betalen. De verhuurder kan hiervoor ook Verhuurtbeter.nl inschakelen. Als jouw situatie aanleiding geeft om de woning alleen te huren kun je in de woning blijven wonen onder dezelfde huurovereenkomst. Jouw huisgenoot wordt na acceptatie door de verhuurder uit de huurovereenkomst verwijderd.

Onderverhuur is bij wet verboden en er staan hoge boetes op. We raden je daarom af om iemand in huis te nemen zonder de verhuurder hiervan op de hoogte te stellen.

Kort stappenplan

 1. Informeer de verhuurder dat je de woning zelfstandig wil blijven huren.

 2. De verhuurder bevestigt jouw opzegging en verwijst je eventueel door naar Verhuurtbeter.nl

 3. De verhuurder of Verhuurtbeter.nl beoordeelt of je de huur alleen kunt betalen en spreekt de voorwaarden met je af.

 4. Nadat je akkoord bent gegaan wordt de huurovereenkomst aangepast.

 5. De vertrekkend huurder wordt uit de huurovereenkomst verwijderd.


Je wilt samen met iemand anders de woning huren
Als je samen met iemand anders hetzelfde huis wil huren, moeten jij en jouw huidige (vertrekkende) medehuurder eerst de bestaande huurovereenkomst opzeggen. De vertrekkende medehuurder wil namelijk niet langer verantwoordelijk zijn voor de huurovereenkomst. Jullie gezamenlijke verzoek (met de nieuwe medehuurder) wordt beoordeeld door de verhuurder, die Verhuurtbeter.nl inschakelt. De verhuurder stelt een nieuwe huurprijs vast voor een nieuwe huurovereenkomst. Deze huurprijs kan anders (hoger of lager) zijn dan je gewend bent. Dit zorgt ervoor dat zowel jij als de nieuwe medehuurder gelijke huurrechten hebben.

Kort stappenplan

 1. Informeer samen de verhuurder over het opzeggen van de lopende huurovereenkomst en spreek de wens uit om de woning met een nieuw persoon te gaan huren.

 2. De verhuurder bevestigt je opzegging en verwijst je naar Verhuurtbeter.nl*. Je krijgt hiervoor bij Verhuurtbeter.nl voorrang op de wachtlijst.

 3. Verhuurtbeter.nl beoordeelt of jij en de nieuwe huurder samen de huur kunnen betalen en stemt de voorwaarden hiervoor met jullie af.

 4. Na jouw acceptatie wordt een nieuwe huurovereenkomst gemaakt.

*Om de woning te gaan huren met een andere persoon hebben we informatie van jullie beiden nodig. Deze verzamelen we in een veilig account op naam van jou en de nieuwe huurder. Je hebt hiervoor een Sneller Huren (dus een betaald) account nodig. Vul alle vragen van het profiel in en stuur ons via de chat (knop rechts, onderin je scherm) een bericht. Geef in dat bericht aan dat je bent voorgedragen door de vertrekkend huurder. Dan nemen wij aansluitend contact met je op.


Als vertrekkend huurder een huurder voordragen.

Hieronder de voorwaarden

Let op: wij zijn niet verplicht de woning toe te kennen aan de voorgedragen kandidaat. Zij kunnen voorrang krijgen op de wachtlijst, mits zij voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Voordragen is in de volgende situaties niet mogelijk:

 • Sociale huurwoningen (huurwoningen die in aanmerking komen voor huurtoeslag). Voor deze woningen kun je GEEN kandidaat voordragen.

 • Wanneer er een open huis gepland staat of net geweest is voor deze woning.

 • Wanneer de woning al is toegewezen aan een andere kandidaat of wij al met de kandidaatselectie bezig zijn.

Was dit een antwoord op uw vraag?