Alle collecties
Woning zoeken en in aanmerking komen voor een woning
Andere interessante artikels
Een huurwoning delen. Door twee of drie personen, waar kan dit wel en waar niet?
Een huurwoning delen. Door twee of drie personen, waar kan dit wel en waar niet?

#woningdelen #3 personen #samen huren #2 personen

Verhuurtbeter.nl avatar
Geschreven door Verhuurtbeter.nl
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Deze vraag krijgen wij vaker. Daarom hebben we hier wat zaken op een rij gezet

Het gaat hier dus niet om het delen van de woning door een gezin, een zogenaamde duurzame huishouding, want dat mag natuurlijk wel.


Hier bedoelen we specifiek het delen van woonruimte door twee of drie volwassenen (vaak allen met een andere achternaam) die samen een woning willen huren en samen de kosten willen delen.

  • Twee mensen willen samen de woning delen en dus de woonruimte delen: bij Verhuurtbeter.nl is dit toegestaan, mits beide personen een eigen slaapkamer hebben. Zoek dus in dit geval altijd naar een woning met ten minste 2 slaapkamers. De beide huurders hebben een eigen borgsteller nodig.

  • Drie mensen willen samen de woning delen: bij Verhuurtbeter.nl is dit in beginsel toegestaan, mits de drie personen een eigen slaapkamer hebben. Zoek dus in dit geval altijd naar een woning met ten minste 3 slaapkamers. De twee huurders hebben allebei hun eigen garantsteller nodig, omdat ze de woning delen. De 3e persoon kan zich op het adres inschrijven, maar is geen huurder.
    LET OP 1: niet in alle plaatsen is het delen door 3 personen toegestaan, lees hieronder verder!
    LET OP 2: twee huurders komen op het huurcontract te staan, dus alleen van deze twee mensen hebben we in het Sneller Huren account gegevens nodig over inkomen en uitgaven. De derde persoon kan zich later regulier inschrijven op het adres.

    De gegevens van de derde persoon vul je in in jouw account: Profiel > Persoonsgegevens, onderaan de pagina (medebewoner 3). Van de derde persoon hoeven wij geen gegevens te ontvangen zoals inkomsten en uitgaven.

Delen van de woonruimte door 3 personen
Meer dan 3 personen is nooit toegestaan, dus ook achteraf is het verhuren van een kamer onderverhuur en dit leidt tot hoge boetes!

Op hoofdlijn is het in de volgende plaatsen zonder probleem mogelijk, mits iedere persoon de beschikking heeft over een eigen slaapkamer.

  • Den Haag

  • Rijswijk

  • Leiden

  • Let op! Per 1 juli 2023 accepteren wij ook 3 personen op 1 adres in de gemeente Utrecht

Waar is het niet zonder meer mogelijk?

  • Amsterdam

  • Delft

  • Rotterdam

    In deze steden is het mogelijk indien door de verhuurder een vergunning is aangevraagd. Deze vergunning kost vaak veel geld en dit wordt om die reden vaak niet gedaan. De woningen die Verhuurtbeter.nl aanbiedt zijn dus in deze plaatsen niet beschikbaar voor delen met 3 personen. 2 personen kunnen wel de woning delen.

LET OP

De woning hierna (alsnog zelf) onderverhuren aan een 3e of 4e etc. persoon is contractueel verboden op straffe van hoge boetes.

Tip

Wij raden iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp aan om zelf ook onderzoek te plegen in de woonplaats waar je een woning zoekt. Laat ons gerust weten hoe je bent 'gevaren'. De regels veranderen namelijk soms ook.

Artikel over woningdelen in Utrecht

Was dit een antwoord op uw vraag?