Elke vastgoedprofessional heeft er vroeg of laat mee te maken: aspirant-huurders die kwade bedoelingen hebben en frauderen met hun documenten en/of identiteit. Daarom legt Verhuurtbeter.nl de nadruk op een uitgebreide documentencontrole én achtergrond-check om ervoor te zorgen dat woonfraudeurs er niet doorheen glippen. Benieuwd hoe we dit doen? Lees dan snel verder!
Identiteitsfraude, gekopieerde handtekeningen, verouderde of neppe werkgeversverklaringen (die zelfs op internet verkrijgbaar zijn) en niet-kloppende loonstroken. We hebben het allemaal al eens voorbij zien komen. Een woonfraudeur heeft zich vaak goed voorbereid en is gemakkelijk en snel in staat om alle gevraagde documenten compleet en wel aan te leveren. Alles ziet er op het eerste oog goed uit waardoor men al snel in de veronderstelling is dat deze persoon aan alle eisen voldoet.
Schade en juridische stappen
Woonfraudeurs spelen slim in op de verhurende partij door hen snel van alle benodigde informatie te voorzien. Hierdoor krijgt de verhuurder het idee dat een lead snel omgezet kan worden naar een verhuring. Het snel omzetten naar een verhuring is natuurlijk enorm waardevol voor een verhuurder aangezien dit immers tijd bespaart en minder werk oplevert: snel verdient zou je zeggen. Helaas is het tegenovergestelde vaak waar. Het onbedoeld plaatsen van een fraudeur brengt een hoop problemen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan schade aan de woning of juridische stappen die genomen moeten worden. Hier zit geen enkele verhuurder op te wachten.
De stroman
Een goed voorbeeld van een woonfraudeur is de zogenaamde “stroman”: iemand die zijn of haar naam gebruikt voor een criminele organisatie zodat die organisatie onopgemerkt een woning kan huren. En wat doet zo’n criminele organisatie vervolgens met de woning? Benutten als hennepplantage bijvoorbeeld...
Juist omdat een, voor het oog vaak onschuldige, stroman bijna altijd netjes aan de toelatingseisen voldoet en van te voren lastig te herkennen is stopt de verhuurbemiddeling van Verhuurtbeter.nl niet bij de voordeur. Onze verhuurbemiddeling gaat ook achter de voordeur door. Daarom plannen wij altijd zes weken nadat een nieuwe huurder de sleutels van zijn of haar nieuwe woning heeft ontvangen een ‘servicegesprek’ in waarbij we de woning betreden en controleren of alles in orde is. Inmiddels is het wijdverspreid dat wij op deze manier werken en ervaren we hierdoor veel minder gevallen van woonfraude in de woningen die wij verhuren.
Uitgebreide controle
Waar een stroman op voorhand bijna onmogelijk te herkennen is zijn er een hoop andere woonfraudeurs die wel al te snappen zijn voordat zij een woning toegewezen krijgen. Hoe? Door de tijd te nemen om de aangeleverde informatie en documenten uitgebreid te controleren. Zo heeft Verhuurtbeter.nl inmiddels een Klant Contact Centrum (KCC) bestaande uit vier personen die er, naast het zo goed mogelijk helpen van (toekomstige) huurders, in getraind zijn woonfrauders op te speuren en te stoppen voordat zij een woning toegewezen krijgen. Zo controleren wij bijvoorbeeld altijd de gegevens van de werkgever bij de Kamer van Koophandel en bellen de werkgever op om te checken of de werkgeversverklaring klopt.
Na een profielcheck zetten wij dit soort fraudeurs gelijk buitenspel. Zo winnen wij extra tijd om te spenderen aan goede kandidaten én geven wij verhuurders een extra garantie dat hun woningen niet in kwade handen vallen. En de fraudeur? Die krijgt altijd een aangifte van valsheid in geschrifte aan zijn broek van ons. Zo verhuurt u beter.
Vond u dit artikel interessant?
En wilt u op de hoogte blijven over ontwikkelingen rondom Verhuurtbeter.nl?
Wij geven met regelmaat updates gemakkelijk in uw inbox.