Alle collecties
Zakelijk
Artikelen
Wij hebben een vangnet voor fraude, waardoor fraudeurs door de mand vallen. Hoe zit dat?
Wij hebben een vangnet voor fraude, waardoor fraudeurs door de mand vallen. Hoe zit dat?
Fraudeurs zijn mensen of partijen die moedwillig misbruik maken van de balans tussen huizenaanbod en huurders. #fraude #vangnet #mand
Verhuurtbeter.nl avatar
Geschreven door Verhuurtbeter.nl
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Elke vastgoed professional heeft vroeg of laat te maken aspirant-huurders die frauderen met documenten en identiteit. Fraudeurs vallen bij VB sowieso door de mand! Hoe zit dat en hoe herken je een fraudeur? Ik leg het je uit.

Fraudeurs zijn mensen of partijen die moedwillig misbruik maken van de balans tussen huizenaanbod en huurders. Zij spelen in op de verhurende partij door hen snel van alle informatie te voorzien zodat zij het signaal geven aan de verhuurder dat een lead snel omgezet kan worden naar een verhuring. Dat is enorm waardevol voor een verhuurder want dit levert immers minder werk op. Snel verdient zou je zeggen. Helaas is het tegenovergestelde meer waar. Je krijgt namelijk een ontzettende grote ellende als je een fraudeur plaats in een van je woningen. Denk aan bijvoorbeeld schade aan het aanbod en juridische stappen die genomen moeten worden.

Een aspirant huurder met kwade intenties heeft zich vaak goed voorbereid. Het valt in het proces op dat ze makkelijk en compleet alle gevraagde documenten kunnen aanleveren. Alles ziet er in eerste instantie goed uit maar bij controle komen voorbeelden aan het licht als:

  • VB controleert en cross checked de geboortedatum van een kandidaat. Kandidaat kan bewust een verkeerde datum opgeven om een creditcheck te misleiden

  • VB belt altijd een werkgeversverklaring na nadat de gegevens van de werkgever eerst zijn gecontroleerd bij de Kamer van Koophandel.

  • Bij het nabellen van de werkgeversverklaring blijkt de kandidaat er niet te werken

  • De werkgever komt niet voor in de Kamer van Koophandel, de opgegeven contactgegevens is een persoon die in het complot zit


Wij stellen dan een aantal vragen aan deze kandidaat via ons berichtensysteem of per telefoon. Vervolgens hoor je niets meer van deze kandidaat (die zo snel mogelijk een woning toegewezen wou krijgen 'koste wat het kost').

Na een profielcheck van 5 minuten zetten wij deze fraudeurs gelijk buitenspel. Zo winnen wij extra tijd om te spenderen aan goede kandidaten én zo geven wij verhuurders een extra garantie dat hun aanbod niet beschadigd wordt.

Belangrijk: bovendien doen wij áltijd aangifte van valsheid in geschrifte.

Vond u dit artikel interessant?
En wilt u op de hoogte blijven over ontwikkelingen rondom Verhuurtbeter.nl?
Wij geven met regelmaat updates gemakkelijk in uw inbox.

Was dit een antwoord op uw vraag?